Det er rigtigt, at det ser ud til, at de fleste mennesker, som er unge og ellers raske, kun vil få milde symptomer, og at alvorlig COVID-19 sygdom primært ses hos ældre og personer med sværere kronisk sygdom. På den måde ligner COVID-19 selvfølgelig influenza, selv om der er tale om to forskellige infektioner.
Der er dog nogle væsentlige forskelle, som gør, at myndighederne reagerer anderledes på COVID-19 end på influenza.
For det første er der mange ting, som vi ikke ved om COVID-19 og den ny coronavirus, og derfor har der fra starten af været god grund til at følge situationen og udviklingen nøje, og være ekstra påpasselige indtil vi har mere viden om sygdommen og virussen.
For det andet vil der ved ”almindelig” influenza være en del af befolkningen, som er immune som følge af vaccination eller tidligere infektion med samme type influenza. Ny coronavirus er imidlertid en helt ny virus, og derfor er alle modtagelige for smitte, fordi deres immunsystem aldrig har ”mødt” virussen før. Det betyder, at der er risiko for, at mange flere bliver syge på samme tid, hvilket kan medføre stor belastning på samfundet og især på sygehusvæsenet.
Det kan du læse mere om nedenfor i afsnittene om vores strategi.
For det tredje vil vi gerne beskytte vores ældre og sårbare medborgere, uanset om det er imod influenza eller COVID-19, for det er særligt dem, der kan blive meget syge. Ved influenzaepidemier i Danmark har vi nogle år over 1.000 dødsfald, og det synes vi er alt for mange. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen bl.a. influenzavaccination til ældre og sårbare grupper. Den mulighed har vi desværre ikke i forhold til COVID-19, og vi må forsøge at forebygge smitte hos sårbare grupper på anden vis.
Derfor anbefaler vi, at alle, også unge og ellers raske personer, følger vores råd, og hjælper med at beskytte vores ældre og sårbare og samfundet som helhed. Du kan hjælpe ved at følge vores generelle råd, som du kan se nedenfor.
Læg en kommentar